dbhost: localhost Vaddisznó a Kézdialmási Vadaskertben

Kézdialmási vadaskert   |   Vadászat szabályai

Vadaskerti vaddisznó

Minőségi vadállomány, érintetlen természeti környezet, vaddisznó vadászat.
Szeretne az erdélyi Kárpátokban, a Kézdialmási Vadaskertben vaddisznóra vadászni?

Vaddisznó

VaddisznóA jelenlegi vaddisznó állomány létszáma eléri az adott területméretre engedélyezett maximális létszámot. Ebben megtalálható mindenféle korú egyed a malactól a kapitális kanig. A vaddisznók kor és nem szerinti eloszlása a természetes kondák és az egyéb szintű csoportosulások szerint alakul. A vadászatok szervezésénél a kilövésre szánt állomány meghatározása - a vadász vendégek igényein túlmenően - a populációs egyensúly maximális tiszteletben tartása mellett történik.

VaddisznóA vaddisznó létszám szabályozásánál a fő szempont az állatok viselkedéséből egyértelműen leszűrhető túltelítődés elkerülése. Ezzel, és a stressz-mentes környezettel teremthetők meg leginkább a vaddisznók természetes életkörnyezetével azonos feltételek. Sőt, ezt túl is lépjük, hiszen az emberi és ragadozók okozta zavarás és stressz is teljesen leredukálódik a védett környezetben. Az állatok fajtája, a magyarországitól eltérően Erdélyben, illetve Romániában jellemző alfajok tagjai. Ezek különös ismérve, hogy a hátuk lényegesen csapottabb, színük sötétebb és a szőrzetük is erőteljesebb, mint például a magyarországi alfajoké. Az erdők összetétele nagymértékben segíti az állatok természetes takarmányozását (jelentős makktermés) míg a terepviszonyok (helyenként meredek falak és szűk völgyek), valamint a sűrű nyír és bozótos részek kiváló rejtőzködési lehetőséget nyújtanak, amelyet a vaddisznó különösen igényel.

VaddisznóAz év egyik fénypontja a vaddisznók életciklusában a tavaszi újszülött állomány megjelenése. Lépésről lépésre nyomon követhető, ahogyan a vadmalackák felcseperednek, és a későbbiekben hasznos tenyészkocákká, illetve a 22 cm-t is meghaladó agyarú kapitális kanokká válnak. A fejlődés és az érés megfigyelése a korai szakaszban hamar megtanulható. Könnyen tudunk különbséget tenni a malac, a süldő, a fiatal koca és akan között. A felnőtt példányok esetében még a gyakorlott szem számára is nehéz a kor és a trófeaméret pontos megítélése. A kocák és a kanok elkülöníthetők alkati sajátosságaik miatt, előbbieknél a kisebb test, a ferdébb hát és a túlfejlett szemfog hiánya az árulkodó.

A kanok értékét természetesen az agyaruk határozza meg, amely méretét az élő állatokon a tapasztalt vadászok is csak közelítőleg tudják megbecsülni.  

A vadászati beállítottságtól függetlenül talán minden emberről elmondható, hogy a csíkos vadmalacok látványa feltétlenül vidámsággal tölti el. Mindegy, hogy játék közben vagy épp a csoportos, családi szunyókálás idején láthatóak. A megfigyelőnek ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról, hogy az egyik legveszélyesebb támadó a malacait féltő koca lehet. Így az óvatos tanulmányozás minden pillanatában meg kell adnunk a tiszteletet, vagyis a kellő távolságot a kicsinyeit őrző anyának.